سی پنل چیست؟
اگر کوتاه بخواهیم بگویم سی پنل (Cpanel) چیست باید گفت سی پنل یک رابط گرافیکی (GUI) مبتنی بر لینوکس است که به صورت آنلاین به عنوان یک کنترل پنل برای ساده سازی مدیریت وب سایت و سرور استفاده می شود.
سی پنل چیست و چطور می توانیم از آن استفاده کنیم ؟
cPanel یکی از محبوب ترین کنترل پنل ها در میان توسعه دهندگان وب و شرکت های هاستینگ است. سرویس های سی پنل به وسیلهی WHM کنترل میشوند و دسترسی WHM در هاست اشتراکی به کاربران داده نمی شود مگر در شرایط خاص و با دسترسی محدودتر.
همچنین داشبورد cPanel امکان دسترسی به انواع فایل ها، MySQL یا همان دیتابیس، آمار، ردیابی داده و ویژگی های سئو (برای زبان فارسی توصیه نمیشود) را ارائه می دهد. جای تعجب نیست که cPanel یکی از محبوب ترین کنترل پنل ها در بین توسعه دهندگان وب و بهترین شرکت های هاستینگ است.
برای توضیح بیشتر، زمانی که یک ارائه دهنده هاستینگ سروری را با WHM مدیریت می کند و حساب های cPanel را برای مشتریان خود ایجاد می کند، این روش به عنوان هاستینگ cPanel یا همان هاست سی پنل شناخته می شود.
cPanel یک کنترل پنل مبتنی بر لینوکس است که برای مدیریت آسان هاستینگ ها طراحی شده است. این سیستم شبیه به یک برنامه کاربردی دسکتاپ عمل می کند. با استفاده از cPanel، می توانید به جای اجرای دستورات پیچیده، اقدامات مورد نظر خود را از طریق یک داشبورد کاربرپسند انجام دهید.
مزایای و معایب استفاده از سی پنل
مزایا :
- رابط کاربری کاربرپسند: رابط کاربری cPanel ویژگی های مختلف را در قالب ماژول های قابل مدیریت دسته بندی می کند و به کاربران امکان می دهد به راحتی آنها را پیدا کنند. داشبورد cPanel همچنین برای پیمایش روان دارای منوها و گرافیک های بصری است.
- سازگاری بالا: به عنوان یکی از محبوب ترین کنترل پنل ها، cPanel با مرورگرهای وب مختلف از جمله Google Chrome، Safari و Mozilla Firefox سازگار است. علاوه بر این، cPanel از بسیاری از برنامه های شخص ثالث، از جمله سازندگان وب و ابزارهای سئو پشتیبانی می کند.
- طیف گسترده ای از امکانات: cPanel بدون نیاز به دانش فنی پیشرفته به کاربران امکان می دهد وظایف پیچیده ای مانند ایجاد ساب دامنه ها و حساب های FTP، مدیریت پایگاه داده های MySQL و تهیه نسخه پشتیبان از سایت را انجام دهند.
- نصب خودکار نرم افزار: cPanel نه تنها امکانات متعددی را ارائه می دهد بلکه با نصب کننده برنامه های Softaculous نیز به خوبی ادغام شده است. این ابزار دسترسی به بیش از 400 برنامه از جمله سیستم های محبوب مدیریت محتوا (CMS) را فراهم می کند. Softaculous از کل چرخه عمر هر برنامه، از نصب تا به روز رسانی، مراقبت می کند اما متاسفانه در ایران نصب این مورد زیاد توصیه نمی شود.
- پشتیبانی قابل اعتماد: فروم ها و وبلاگ های cPanel منابع زیادی را در اختیار کاربران قرار می دهند. همچنین راهنماهای فنی اختصاصی برای هر دو cPanel و WHM در دسترس هستند که نحوه استفاده و حل مشکلات مربوط به محصولات cPanel را توضیح می دهند.
معایب :
- معایب امنیتی: تحقیقات نشان می دهد که روش احراز هویت دو عاملی (2FA) cPanel در برابر حملات brute-force آسیب پذیر است. برای جلوگیری از این امر، همیشه مطمئن شوید که نسخه cPanel شما به روز است، البته این مورد در هاست های وب آیدین به دلیل استفاده از یک فایروال قدرتمند وجود ندارد و سریعا ای پی های مخرب مسدود خواهند شد.
- هزینه بالای لایسنس: هزینه لایسنس cPanel در مقایسه با رقبا بسیار بالا است و به همین دلیل است که شرکت های ایرانی با ترس از این محصول استفاده می کنند.
هاست سی پنل با وب آیدین
از آنجایی که تمامی حرفهای ها از کنترل پنل سی پنل برای مدیریت سایت ها و حتی اپلیکیشن های خود استفاده میکنند وب آیدین برای بالابردن رضایت کاربران خود سالهاست که هاست سی پنلی ارائه می دهد، اما سوال اصلی اینجاست که چرا شرکت های هاستینگ همه از سی پنل استفاده نمی کنند آیا علت خاصی وجود دارد؟ جواب به این سوال بله است، ارائه هاست سی پنل در کشور ایران که همواره با ت ح ر ی م ها مواجه است سختی های خود را دارد، در درجه اول هزنیه این سرویس ها بسیار بالاتر از دایرکت ادمین است و در ثانی آپدیت دائمی این سرویس ها نیز در ایران همواره چالش بر انگیز است، به همین دلیل است که اکثر شرکت های هاستینگ به دلیل عدم داشتن دانش کافی چه در تهیه و نصب و همچنین در بروز نگه داشتن این سرویس ها دچار مشکل هستند و ترجیه می دهند از کنترل پنل های دیگر مانند دایرکت ادمین استفاده کنند.
معرفی انواع بخش های سی پنل
بخش Files
در بخش فایل می توانید به مدیریت فایل های موجود در سی پنل و به صورت مستقیم به فایل های سایت خود دسترسی داشته باشید، همچنین در این بخش عملیات های مانند ساخت اکانت FTP و بکاپ گیری کلی از هاست کنترل میشود.
بخش Preferences
اینجا همانجایی است که شما میتوانید تغییرات کلی به سی پنل بدهید ، از تغییر زبان سی پنل تا تغییر قالب و دیگر موارد …
بخش Databases
بدون شکل بخش دیتابیس یا همان پایگاه داده یکی از مهم ترین بخش های یک کنترل پنل مدیریت سایت است، در سی پنل نیز بخشی به نام Databases وجود دارد که وظیفه مدیریت و ساخت پایگاه داده را بر عهده دارد.
بخش Software
بخش نرم افزار ها نیز اهمیت بسزایی در سی پنل دارد، در این بخش شما می توانید به وسیله ی ابزار Select PHP Version نسخه php سایت خود را تغییر دهید و همچنین اگر توسعه دهنده پایتون هستید و هاست پایتون تهیه کرده اید می توانید از بخش Setup Python App اپ های پایتونی خود را ران کنید.
بخش Domains
از بخش Domains همانطور که اسمش نیز پیداست می توانید برای مدیریت دامنه ها و ساب دامنه ها استفاده کنید.
بخش Metrics
امکانات لیست شده در این ماژول برای ردیابی آمار وبسایت کاربرد دارند، از شمارش تعداد بازدیدکنندگان تا نظارت بر مصرف منابع. این معیارها به شما دسترسی به بینشهایی میدهند که میتوانند در تصمیمگیری برای بهبود وبسایت شما کمک کنند.
بخش Security
امنیت مهمترین بخش در فعالیت اینترنتی است، در سی پنل نیز همواره به بالا بودن امنیت فکر شده است و بخش امنیت نیز دارای ماژول هایی است که به وسیله آنها می توانید امنیت سایت خود را بیشتر کنید، ابزار هایی مانند Imunfiy360 یا Let’s Encrypt از جمله ماژول هایی هستند که در این بخش قرار دارند.
بخش Advanced
این بخش همانطور که از نام آن پیداست به کاربران امکانات پیشرفتهای اختصاص می دهد امکاناتی مانند مدیریت سرور، ردیابی اطلاعات شبکه و پاک کردن کش سایت وردپرس با LiteSpeed، کنترل بیشتری به شما برای مدیریت سایت خواهد داد.
یکی از ویژگیهای کاربردی این بخش، کرون جاب (Cron Jobs) است. این ویژگی امکان خودکارسازی دستورات یا اسکریپتها در سایت شما را فراهم میآورد، مانند راهاندازی پشتیبانگیری زمانبندیشده یا حذف فایلها پس از مدت زمان معینی.
بخش Email
همه شرکت های هاستینگ همراه با هاست میزبانی وب، سرویس ایمیل نیز ارائه نمی کنند و اقدام به ارائه هاست ایمیل به صورت جداگانه می کنند، اما به صورت کلی اکثر شرکت ها دارای بخش ایمیل هستند و این سرویس نیز فعال است، از بخش ایمیل ها می توان اقدام به ساخت ایمیل، مدیریت ایمیل ها و … کرد.
جمع بندی
cPanel یکی از محبوب ترین کنترل پنل های میزبانی وب مبتنی بر لینوکس است که دارای مجموعه ای از ماژول ها از جمله مدیریت فایل، تنظیمات، پایگاه های داده، برنامه های کاربردی وب، دامنه ها، آمارگیرها، امنیت و ایمیل می باشد.
رابط کاربری ساده و کاربرپسند بودن cPanel را به انتخابی محبوب در بین وبمسترها تبدیل کرده است. علاوه بر این cPanel مدیریت وب سایت، فایل های وب سایت و انجام وظایف مختلف را آسان تر می کند.
در زیر برخی از کارهایی که می توانید از طریق cPanel انجام دهید آورده شده است:
- مدیریت و ویرایش فایل های سایت
- ذخیره اطلاعات مهم تماس
- ایجاد و مدیریت پایگاه داده های MySQL برای وب سایت های وردپرسپ
- نصب نرم افزار تنها با چند کلیک
- فعال سازی CloudFlare برای عملکرد بهتر
- افزودن و به روز رسانی رکوردهای DNS
- نظارت بر معیارهای کلیدی سایت و سرور شما
- پیکربندی لایه های امنیتی اضافی
- فعال سازی کرون جاب های مختلف
- ایجاد و مدیریت حساب های ایمیل
امیدواریم این مقاله نیز مانند دیگر مقالات ارائه شده در پایگاه دانش وب آیدین مورد توجه شما قرار گرفته باشد و در صورتی که در خصوص سرویس های سی پنل وب آیدین مانند هاست وردپرس سوالی دارید می توانید از طریق تیکت 24 ساعت شبانه روز با واحد فنی وب آیدین در ارتباط باشید.